Ny skrud för mjölkförpackningarna i gamla Milkoområdet

Sedan bondeägda Arlas fusion med Milko hösten 2011 har mjölkförpackningarna i butikerna haft samma utseende som tidigare. Men från och med tisdagen den 7 februari byts dekoren ut på cirka 70 procent av förpackningarna. Det innebär bland annat att till mjölkförpackningarna från och med nu kommer att ha Arlas klassiska randiga dekor.

– Det här är ett planerat steg i fusionsprocessen, att vi väntat med att byta dekor till nu har praktiska orsaker. Jag vill samtidigt betona att innehållet inte skiljer sig från tidigare, våra produkter tas fram samma sätt som innan vi bytte utseende på förpackningar och mjölken kommer från svenska gårdar i mellersta och norra Sverige, säger Hans-Åke Hammarström som ansvarar för Milkos integration i Arla.

Förändringen gäller omkring 70 procent av förpackningarna, däribland mjölk och fil. Ost och några yoghurtsorter fortsätter att ha de gamla ”Milkokläderna” till vecka 19. Yoghurtvarumärkena Tiger och Bärry ska Arla enligt beslut från Konkurrensverket sälja och de fortsätter därför med Milkos dekor fram tills en ny ägare tar över. Arla har redan tidigare sålt Fjällyoghurt, Fjällfil och Bollnäsfil.

– Vi är många före detta Milkobönder som tycker att det känns bra att fusionen nu är klart och att det syns även på förpackningarna. Nu är vi medlemmar och ägare i Arla och då är det naturligt att vår mjölk förpackas och marknadsförs som andra Arlaprodukter, säger mjölkbonden Karl-Åke Karlsson, som är ordförande för Arlas region Nord, där de före detta Milkobönderna ingår.

De nya förpackningarna kommer succesivt ut i butikerna från och med tisdagen den 7 februari.

Det var den 1 november som de båda bondeägda ekonomiska föreningarna formellt gick samman. Grundprinciperna i fusionen var att Milkobönderna blev medlemmar och ägare av Arla på samma villkor som de andra Arlamedlemmarna. Milkobönderna fick då också Arlas högre mjölkpris och Arla bildade en Region Nord, där de tidigare Milkobönderna finns representerade .

Fakta om Arla

  • Arla Foods är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 svenska, danska och tyska mjölkbönder. Drygt 3 500 av dessa finns i Sverige.
  • Arla har 14 anläggningar i Sverige, produktion i totalt 13 länder och försäljningskontor i ytterligare 20 länder.
  • Antal anställda: drygt 16 000, varav 3 200 i Sverige

Ytterligare information:

Claes Henriksson, presschef, Sverige
Telefon:  070-88 44 290, claes.henriksson@arlafoods.com
www.arla.se, www.facebook.com/arlasverige, twitter: @arlasverigeOlle

Borttagandet av Värmlandsmjölken kommer ni förlora kunder på, jag vet många med mig som hellre köper skånemejeriernas mjölk än arla. Jag struntar i vem som äger bryggeriet, men ta bort värmlandmjölken är ett misstag, det va den som sålde hos milko. Dumt

Erik

Låt oss i dalarna behålla formen på våra mjölk och filpaket. Vi vill inte ha ”tegelstenarna” där man skall riva av ett hörn. Vi vill heller absolut inte ha paket med skruvkork. Förkastligt för miljön och svårare att klämma ut den sista filen ur paketet och svårare att vika ihop tomma paket!

Annette Lundberg

Hej Erik,
Vi håller på att byta ut de gamla tegelstensförpackningarna för mjölken och under våren blir vi helt klara då de de sista maskinerna ut på mejeriet i Kallhäll utanför Stockholm byts ut. All Arlas mjölk och fil kommer efter det att ha ”takåsförpackning”. Än så länge tillverkas mjölken i Dalarna fortfarande till största delen i Grådö, men eftersom Konkurrensverket beslutat att vi ska sälja det mejeriet kommer Dalaböndernas mjölk i framtiden främst att köras till Sundsvall och Kallhäll.
Men mjölk och fil kommer att ha skruvkork på förpackningen framöver . Många har länge önskat en ny typ av förpackning som går att återförsluta, som är enklare att greppa och mer stabil än tegelstensförpackningen. Inför bytet gjorde vi undersökningar för att ta reda på vilken förpackning vi skulle satsa på. Förpackningen med skruvkork fick flest röster och den kommer att användas över hela Sverige av såväl Arla som av andra mejerier.
Däremot kommer vi fortsätta att sälja den ekologiska mjölken samt mjölk i 1,5-litersförpackning i takåsförpackning utan skruvkork. Och på vårt sortiment av naturell och smaksatt yoghurt som vaniljyoghurt (inte Yoggi, som har skruvkork sedan tidigare) finns just nu inget beslut om något byte till ”takåsförpackning”, så där blir tegelstenarna kvar.
Jag skickar med en länk där du får bra tips och råd om hur då tömmer, plattar till och viker våra förpackningar: http://arla.se/Default____31293.aspx
Mvh Claes, presschef på Arla i Sverige

Max

Är det bara jag som hatar de nya förpackningarna?
1. De får inte plats i matkassarna på ett vettigt sätt.
2. De är för höga(för djupa om man lägger dem ner) för många vanliga kylskåp.
3. Korken läcker om man öppnar, återförsluter och lägger paketet ner!
4. Mjölken smakar surare!! Eller har ni bytt mjölkbonde för leverans till stockholmsområdet?

Är verkligen inte nöjd med detta! Efter 30år med arla så får jag nu börja prova runt bland andra leverantörer :(
La ut klagomålen på fb och det verkar vara långt ifrån ensam om detta, vilka puckon frågade ni om denna förpackning egentligen?

Tack för den tid som varit!

Annette Lundberg

Hej! De nya mjölkförpackningarna med skuvkork brukar gå utmärkt att lägga ned, de ska inte läcka. Om mjölken smakar surt så bör du reklamera förpackningen till Arla Forum. Många konsumenter har efterfrågat en återförslutningsbar mjölkförpackning, och i samband med utbyte av gamla förpacknigsmaskiner införde vi skruvkorken. Med vänliga hälsningar Annette Lundberg

Magnus G

Klart det blir problem med ”tegelsten” förpackningen när man anvisar ett så
idiotiskt sätt att öppna den. ”Riv ända hit!”
skriver dumskallarna. Vem vill ha mjölken
exponerad för lukt mm på detta sätt? Men med
plastlock kan det vara acceptabelt.

Själv har jag alltid vikt ut en av de två
övre flikarna och klippt av hörnet så jag
fått en liten praktisk pip att hälla genom
– och som sedan kan förslutas med en klämma.
Praktiskt och hygieniskt.

Annars kunde man helst försett ”tegelstenarna”
med skruvkork, vilket kan förekomma på tex
juice-förpckningar.

Zee

Längtar efter att korkförpackningarna ska komma till oss, är dock besviken att dom tydligen inte kommer finnas i 1.5l varianten då vi mest köper dessa, men man får väl kanske lov att börja köpa 1l istället.

Har länge funderat varför mjölk mm inte levererats i förpackning med skruvkort, antingen som dom som kommer nu, eller PET-varianter då det är väldigt opraktiskt och ofräscht med förpackningar som inte kan återförslutas tätt.

Mokka

Arla borde ha stryk för att ni prackar på oss höga mjölkförpackningar som tar större utrymme i kylen och som är omöjliga att öppna för oss som är svaga i händerna. Norrmejerier rules! De tar miljöhänsyn – Arla jhar inte en susning!

Kommentarsfunktionen är avstängd på detta inlägg.