Kommentar till debattartikel i Svenska Dagbladet

Det är roligt att så många engagerar sig för den svenska mjölken, det är en intressant och viktig debatt. Men tyvärr innehåller Gunnar Lindstedts artikel en mängd felaktigheter.

Vi på Arla vill därför ge följande fakta:

  • Fusionen mellan Arla och Milko säkrar mjölkproduktionen i en stor del av Sverige, inte tvärtom. Arla behöver mer svensk mjölk och genom sammanslagningen av de båda bondeägda föreningarna ges alla mjölkbönder i Milkoområdet möjlighet att fortsätta med produktionen. De äger nu Arla på samma villkor som alla andra Arlabönder.
  • Arla är marknadsledare i Sverige och har efter fusionen cirka 50% av det som säljs på marknaden.
  • Cirka 95% av allt som Arla producerar i Sverige görs på svensk mjölk. Arla Ko (den röda kossan) som bland annat finns på all mjölk och fil garanterar 100% svenskt.
  • Arla har sedan 20 år tillbaka drivit den ekologiska utvecklingen i mejeridisken. I dag finns cirka 80 ekologiska produkter i sortimentet. I nuläget finns till och med ett överskott av svensk ekologisk mjölkråvara.
  • Majoriteten av råvaran i Bregott är baserad på svensk grädde. Med eftersom det är brist på grädde i Sverige är det nödvändigt att stundtals komplettera med grädde från i första hand Finland och i andra hand Danmark, vilket också står på förpackningen. Sett till hela perioden november 2009 till april 2011 var det ungefär en fjärdedel av grädden i Bregott som kom därifrån.

Inger Myresten
Kommunikationschef Arla Foods Sverige

Ytterligare information:

Robbin Grönstedt, tf. presschef, Arla Foods Sverige
Telefon:  070-88 44 290, robbin.gronstedt@arlafoods.com